Grill gazowy czy węglowy: jaki model wybrać?

Osoby pragnące zaopatrzyć się w sprzęt umożliwiający przygotowywanie posiłków na świeżym powietrzu muszą zadać sobie pytanie: grill gazowy czy węglowy? Oferta urządzeń do grillowania jest obecnie bardzo szeroka. W sklepach z wyposażeniem outdoorowym znajdziemy dwa główne typy grilli: gazowe oraz węglowe. Który z nich lepiej sprawdzi się w Twoim ogrodzie? Sprawdź!

Zwolennicy klasyki: grill gazowy czy węglowy?

grill-ogrodowy-gazowy

Nastał czas decyzji: grill gazowy czy węglowy? Na początek pod lupę weźmiemy klasyczne grille węglowe. Ten typ urządzeń od lat towarzyszy nam podczas imprez w ogrodzie, wypadów na działkę czy na wycieczkach nad jezioro. Większość grilli węglowych można szybko złożyć i wygodnie przetransportować w dogodne miejsce. Nowoczesne modele (takie jak grille gazowe proponowane przez kanadyjską markę Napoleon) wyposażone są w pokrywy umożliwiające przyrządzanie potraw nawet w wietrzną i deszczową pogodę. Mówiąc o zaletach grilla gazowego, nie sposób nie wspomnieć  o walorach smakowych przygotowywanych na nim dań. Węgiel drzewny nadaje potrawom specyficzny aromat i smak, bez którego znaczna część smakoszy nie wyobraża sobie kolacji na świeżym powietrzu. Mówiąc o walorach tego typu urządzeń, nie sposób nie wspomnieć o ich atrakcyjnej cenie. Z drugiej jednak strony, rozpalenie grilla wymaga wprawy, a utrzymanie go w nieskazitelnej czystości – sporego wysiłku.

Nowoczesne rozwiązania – grill zasilany gazem

grill-ogrodowy-gazowy

Jaki grill (gazowy czy węglowy) przypadnie do gustu miłośnikom nowoczesnych i maksymalnie funkcjonalnych rozwiązań? Nie mamy wątpliwości, że gazowy! Posiadacze urządzeń zasilanych gazem nie muszą walczyć z rozpałkami i wiatrem – aby uruchomić sprzęt, wystarczy jedynie przekręcić odpowiednie pokrętło. W ten sam sposób możesz regulować intensywność obróbki, dostosowując ją do konkretnego produktu. Modele proponowane przez czołowych producentów (na przykład Marroni Grills) mają wielopalnikową, rozbudowaną powierzchnię roboczą umożliwiającą przygotowywanie w jednym czasie delikatnych owoców morza czy warzyw i wymagającego mocniejszej obróbki mięsa.  Po zakończonej pracy nie ma  konieczności usuwania popiołu i spalonego węgla, a czyszczenie poszczególnych elementów nie przysparza żadnych kłopotów. Grill gazowy nie wytwarza gryzącego dymu. Ponadto, specjaliści zaznaczają, że przygotowywanie potraw na grillu gazowym jest zdrowsze. Dlaczego? Grille gazowe są skonstruowane w taki sposób, że kapiący tłuszcz nie ma kontaktu z ogniem, a przez to nie zmienia się w rakotwórczy gaz.

SICILIA BBQ – zewnętrzna kuchnia dla wymagającego szefa kuchni

grill-ogrodowy-gazowy

Wśród grilli gazowych znajdziemy urządzenia o zróżnicowanej wielkości. Na szczególną uwagę zasługują rozbudowane modele, które łączą w sobie funkcję grilla i kuchennej zabudowy. Wymagającym kucharzom ceniącym wygodę z pewnością przypadnie do gustu model SICILIA BBQ. Wykonane w całości z antykorozyjnej stali nierdzewnej urządzenie zawiera w sobie wszystko to, co niezbędne do przygotowania wykwintnej uczty od A do Z: wielopalnikowego grilla, blatu roboczego, lodówki, zlewozmywaka oraz szuflad i szafek umożliwiających przechowywanie akcesoriów i artykułów spożywczych.

SICILIA, podobnie jak inne produkty z logo Marroni Grills, wykonana jest w całości ze stali nierdzewnej. Wysokiej jakości materiał doskonale sprawdza się w zewnętrznym, wymagającym  środowisku. Kontakt z wodą i mrozem nie wpływa na jego kondycję. Możesz mieć pewność, że nowy grill będzie w nienagannej kondycji wiernie służył domownikom przez wiele lat.

http://warnstam.org/meble-kuchenne-w-stylu-angielskim/ http://za10froszy.pl/stroj-jezdziecki-co-wybrac-na-pierwsze-lekcje-jazdy-konnej/ http://funniestfemale.com